Wybór podłogi do restauracji to jedna z najważniejszych decyzji, jakie należy podjąć podczas projektowania wnętrza lokalu. To między innymi ona tworzy nastrój, który panuje w tym miejscu. Jednocześnie nie należy zapominać o parametrach materiału – musi być przecież funkcjonalny i bezpieczny.

Podłoga do restauracji – kryteria wyboru

Tworzenie projektu wnętrza lokalu gastronomicznego jest znacznie trudniejszym zadaniem niż komponowanie aranżacji mieszkania czy domu. Piękny wystrój restauracji z pewnością zachęca do spędzania w niej czasu, zaś niezbyt estetyczny może znacząco obniżyć przyjemność z posiłku. Jednocześnie należy pamiętać, że z takiego pomieszczenia codziennie korzystają dziesiątki osób. Wszystkie elementy wykończenia muszą więc być nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale również funkcjonalne, bezpieczne, trwałe i łatwe do utrzymania w czystości.
Wybierając podłogę do restauracji, w pierwszej kolejności należy wrócić uwagę na jej wytrzymałość, ewentualną ścieralność, odporność na wilgoć i zabrudzenia oraz przeznaczenie do przestrzeni o dużym natężeniu ruchu. Trzeba się upewnić, że wybrany materiał nie będzie wymagał wymiany w ciągu kilku lat. Niezwykle istotne jest też bezpieczeństwo oraz komfort użytkowania.

Wszystkie płytki Kamstar Black oraz terakota krakowska przechodzą test wytrzymałości, który pozwala na wyeliminowanie tych sztuk, które odbiegają jakością od pozostałych. Dzięki braku ostrych krawędzi produkt jest całkowicie bezpieczny i bardzo wygodny w użytkowaniu. Zalecana metoda zabezpieczania, czyli impregnacja, sprawia też, że materiał jest odporny na zabrudzenia, wodę i oleje. Utrzymanie w czystości takiej podłogi obejmuje tradycyjne metody, takie jak odkurzanie oraz mycie na mokro. Zaleca się korzystanie z preparatów na bazie wosków, które można bez problemu kupić w większości sklepów.

Podłoga do restauracji – jaki kolor będzie najlepszy?

Równie ważnymi kryteriami wyboru płytek podłogowych do restauracji jest ich design oraz kolor. Czarna cegła to udany kompromis pomiędzy klasyką i nowoczesnością. Podłużne płytki można ułożyć na kilka różnych sposobów, za każdym razem otrzymując zupełnie inny efekt. Czarna cegła doskonale łączy się z większością materiałów, zwłaszcza tymi o naturalnym pochodzeniu, np. z drewnem, metalem czy szkłem.
Warto podkreślić, iż w restauracjach sprawdza się przede wszystkim podłoga w ciemnych kolorach. Na jasnej byłoby widać każde zabrudzenie, przez co nawet myta kilka razy dziennie szybko zaczęłaby wyglądać nieestetycznie. Na czarnych płytkach plamy stają się mniej widoczne.
Oprócz tego ciemne barwy dodają wnętrzom przytulności i zarazem klasy. Dzięki temu pasują do obiektów premium, które muszą wyglądać nie tylko ładnie, ale także elegancko i ekskluzywnie.

Terakota podłogowa Kamstar Black – w jakich wnętrzach się sprawdzi?

Kamstar Black to limitowana seria płytek podłogowych z czarnej cegły wypalanej współcześnie przy wykorzystaniu metody rzemieślniczej. Dzięki ręcznej obróbce każda sztuka prezentuje się nieco inaczej, co odróżnia je od masowo wytwarzanych produktów przemysłowych. Naturalne przepalenia oraz efekt iryzacji dodają podłodze uroku, nie zaburzając przy tym jej spójności. Dzięki połączeniu tradycyjnego materiału z nowoczesnym, modnym kolorem terakota Kamstar Black pasuje do aranżacji w różnych stylach, m.in. rustykalnym, nowoczesnym, prowansalskim, glamour czy industrialnym. Sprawdzi się więc zarówno w kameralnej kawiarni, jak i w dużej restauracji czy przestronnej sali bankietowej. Uniwersalność tego materiału sprawia, że wygląda doskonale nawet po kilkukrotnych zmianach reszty wystroju. Jest więc inwestycją na długie lata, która będzie cieszyć oczy klientów niezależnie od zmieniających się trendów.