Terakota do kuchni to propozycja dla osób, które cenią sobie nietuzinowy design oraz oryginalne wnętrza „ z duszą”. Ten wyjątkowy element aranżacji jest nie tylko bardzo stylowy, ale również praktyczny i zgodny z ideą ochrony środowiska naturalnego.

Terakota do kuchni – piękna aranżacja z duszą

Terakota, czyli klasyczne płytki do kuchni na podłogę w naturalnym kolorze cotto przywodzi na myśl stare budownictwo oraz ponadczasowe aranżacje opierające się kolejnym szybko przemijającym trendom. Ogromna zaletą tego materiału jest jego tradycyjny, domowy charakter, który do każdego pomieszczenia wznosi przytulność i ciepło. Dzięki temu doskonale komponuje się z wnętrzami w stylu klasycznym, pełnych symetrii, różnorodnych faktur, kolorów ziemi oraz bogatego zdobnictwa. Wystarczy zestawić terakotę z naturalnym drewnem, cegłą, zdobionymi meblami oraz naczyniami i sprzętami vintage, by stworzyć książkową kuchnią w stylistyce tradycyjnej.
Oczywiście tego typu aranżacje nie są jedynym zastosowaniem dla takich płytek. Terakota sprawdzi się też w kuchniach w stylu rustykalnym, prowansalskim czy industrialnym. Decydując się na taką podłogę, możemy mieć pewność, że stanie się ona inwestycją na długie lata. Terakota bowiem stale ewoluuje, z biegiem czasu nabierając klasy i charakteru.

Terakota do kuchni z upcyklingu, czyli ekologiczne wnętrze

Kolejnym argumentem przemawiającym za wyborem terakoty do kuchni jest jej pochodzenie. Płytki na podłogę są pozyskiwane z wiekowych stodół oraz innych starych budynków. Wybór materiału z recyklingu pozwala dać nowe życie surowcowi, który w innym wypadku po prostu by się zmarnował. Możliwość wprowadzenia do kuchni terakoty z tradycjami z pewnością ucieszy osoby, którym leży na sercu dobro środowiska. Piękne płytki rustykalne o niejednolitej fakturze, utrzymane w kolorach ziemi będą zresztą pasowały także do wnętrz w stylu ekologicznym, czyli pełnym naturalnych materiałów jak cegła na ścianę oraz żywych, zielonych roślin.

Trwałość i pielęgnacja terakoty do kuchni

Choć naturalna terakota do kuchni może sprawiać wrażenie niepraktycznego, designerskiego gadżetu, w rzeczywistości wyróżnia się także swoimi walorami użytkowymi. Rzemieślnicza obróbka, jakiej poddawana jest podłoga, pozwala na dopracowanie wszystkich jej elementów z dokładnością do najdrobniejszego szczegółu. Choć faktura wygląda na nierównomierną (dzięki czemu każda płytka jest nieco inna i jedyna w swoim rodzaju), w rzeczywistości jest gładka i przyjemna w odbiorze, a także pozbawiona ostrych krawędzi, co zapewnia użytkownikom komfort i bezpieczeństwo. Ponadto wyrób poddawany jest testom wytrzymałościowym, które gwarantują jego ogromną trwałość i odporność na zniszczenia. Dodatkowo zaimpregnowana terakota jest też niepodatna na zabrudzenia. Nie ma też żadnych przeszkód, by wybrać ten surowiec w przypadku ogrzewania podłogowego, gdyż jest on znany ze zdolności do kumulowania i oddawania ciepła.

Terakota podłogowa – gdzie jeszcze się sprawdzi?

Oczywiście kuchnia nie jest jedynym miejscem, w którym sprawdzi się terakota podłogowa. Można ją stosować właściwie w każdym pomieszczeniu w domu: terakota od salonu, poprzez przedpokój czy sypialnię, aż po łazienkę (dzięki impregnacji płytki są odporne na zalanie). Tak surowy, a zarazem szlachetny, naturalny materiał może być także świetnym wyborem w przypadku obiektów użyteczności publicznej, np. w kościołach, hotelach, barach, salach weselnych lub restauracjach.

Zobacz więcej podłóg w dziale: Terakota na podłogę